kaffekværnen

 

På en hylde står en  kaffekværn.

Det er ikke en nymodens kaffekværn,  som kan en masse smart. Men det er bare en ganske almindelig gammeldags  kaffekværn, som kan kværne hele kaffebønner og dermed gøre klar  til friskbrygget kaffe. Min mormor havde den stående på en hylde i  sit køkken ligesom min søster nu har den stående. Men den gang stod  den ikke bare og stod.

Den gang i min mormors hus, blev den skam brugt  flittigt. Hun købte hele bønner, som der blev malet til rigtig lækker  kaffe, når hun havde nogle gæster, som hun ønskede at kredse lidt  ekstra om. Og nogle gange på en god dag, kunne hun også finde på  at bruge sin kaffekværn når hun lige skulle brygge en ekstra god kop  kaffe til sig selv.

Når mine forældre og jeg selv var på besøg,  så var der friskbrygget kaffe på menuen til de voksne, og det var  børnene som skulle køre bønnerne igennem min mormors kaffekværn.  Vi elskede alle dette job, og var tre søskende, der alle stod i kø,  for at blive den der i dag fik lov at kværne bønnerne. Det gik naturligvis  efter tur efter al retfærdighed, forstås.