winefamly

Danskernes foretrukne hvidvin

Inden længe har vi lagt vinterens kulde og sne bag os. Der bliver lysere aftener, og grillen bliver måske fundet frem af gemmerne og gjort klar til de lange varme sommerdage.

Her gør sammenkomster og lette retter sine indtog i de danske haver og på altanerne i byen.

Mens mænd er mest til rødvin til den røde bøf, er kvinderne mere til hvidvin og små anretninger. Især en drue indtager favorit pladsen, chardonnay.

En hvidvin der kan bruges til det meste

Den populære drue spænder utrolig vidt i smag, man kan få den lette, frugtagtige, søde, men også mere tunge og kraftige vin. Derfor kan man altid finde en vin der passer lige præcis til den ret man vil servere, eller det arrangement man holder.  Druesorten er som sagt alsidig og dyrkes især i Frankrig, italien og Californien.

I sydafrika er det i dag den næstmest brugte druesort, og priserne på chardonnay varierer fra 40 kr. og op til flere 100 kr.
Måske derfor chardonnay er en af de mest solgte vine i danmark.

Hvordan vælger jeg den rigtige hvidvin

Man kan ikke sige at selve chardonnay druen har en karakteristisk smag. Den tager mere smag efter det klima den er dyrket i samt den lagringsmetode, der er brugt under udviklingen af vinen.
Derfor skal du faktisk kende lidt til de muligheder der er, og måske også smage dig lidt frem for at finde præcis den chardonnay der er din favorit.

I en mousserende udgave kan vinen bruges som aperitif, velkomstdrink eller party-starter.

Vin der er lagret på egetræsfade er mere fyldig og krydret og passer derfor til retter med de samme egenskaber.

En elegant og kølig udgave vil altid gå godt i hånd med frisk laks eller andre fiskeretter.
Der er heldigvis lidt tid til sommeren endnu, så der er god tid til at begynde at prøvesmage.